TEHNICI DE SUPER-VIETUIRE

,,Nu exista infern. El este doar imaginea raiului in care cu voie sau fara voie, mutam continuu lucrurile de la locul lor.''

joi, 23 februarie 2012

Primarul Gabriel Boriga premiaza voluntarii (Municipiul Targoviste – evolutio sine qua non)



                                              Primarul Gabriel Boriga premiaza voluntarii
(Municipiul Targoviste – evolutio sine qua non)


„Nu de puţine ori cei tineri vor să fie exemple pentru cei mai în vârstă. După cum ştiţi există o vorbă: „cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, ceea ce este foarte adevărat, dar mai există şi o altă realitate pe care trebuie s-o recunoaştem; tinerii sunt întotdeauna dispuşi să facă lucruri pe care cei mai în vârstă nu mai vor sau nu mai pot să le facă şi aceşti tineri au dat dovadă că răspund pozitiv fără să ceară absolut nimic în schimb.” (Gabriel Boriga)


După trei săptămâni de înfruntat gerul, voluntarii târgovişteni au fost premiaţi de către primarul Gabriel Boriga. Tinerii au sprijinit cetăţenii oraşului, oferindu-le acestora ceai cald timp de zece ore pe zi, la cele opt corturi amplasate strategic în diverse zone din localitate.
Festivitatea a avut loc în Sala Florentină a Primăriei Municipiului Târgovişte.
Consiliul Judeţean, Crucea Roşie, Direcţia de Asistenţa Socială şi Primăria Municipiului Târgovişte, au avut reprezentanţi la acest eveniment, fiind organisme implicate direct în coordonarea voluntarilor şi asigurarea bazei logistice.

Primarul Gabriel Boriga declara în cadrul manifestării de ieri:
„(…)Aceşti tineri, timp de trei săptămâni au stat în ger de până la minus 20 de grade pentru a oferi ceai cald celor care aveau nevoie de acesta. Au demonstrat că a fi voluntar înseamnă a salva un seamăn! (…)Ţări precum Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, au peste 25 % acţiuni de voluntariat. Nici nu ştiţi câtă energie au aceşti tineri şi cu câtă plăcere şi convingere realizează aceste acţiuni. Sunt un exemplu de urmat pentru cei care deşi în putere, nu fac nici măcar pe jumătate din câte au reuşit ei. Pentru asta îi felicit şi ofer fiecăruia câte o diplomă ca recunoaştere a efortului şi tuturor greutăţilor pe care le-au înfruntat în această perioadă. (…)
Nu de puţine ori cei tineri vor să fie exemple pentru cei mai în vârstă. După cum ştiţi există o vorbă: „cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, ceea ce este foarte adevărat, dar mai există şi o altă realitate pe care trebuie s-o recunoaştem; tinerii sunt întotdeauna dispuşi să facă lucruri pe care cei mai în vârstă nu mai vor sau nu mai pot să le facă şi aceşti tineri au dat dovadă că răspund pozitiv fără să ceară absolut nimic în schimb. Asta înseamnă voluntariatul şi eu vă asigur că acesta poate ajuta o societate mai mult decât toţi banii din lume. ” 





De vorbă cu Laura Neacşu, unul dintre voluntari:
(…)
C.I. Există un motiv temeinic pentru care ai ales să te implici necondiţionat în această acţiune?
L.N. Pentru mine este o experienţă, o oportunitate şi mă atrage să ajut oamenii. Este vorba despre puterea de dinăuntru, aceea de a simţi că vrei să oferi, să-i ajuţi pe cei care au nevoie, nu trebuie să vrei ceva în schimb.
C.I. Dar am văzut tineri puternici, îi întâlnesc pe stradă şi sunt „strong, super, profi”, la fel de puternici şi totuşi dezinteresaţi faţă de comunitate.
L.N.  Puterea lor este una superficială, aparentă, pe când ceea ce vine din suflet este total şi nu oricine este capabil să conştientizeze şi să vrea să ajute, să se implice fără a cere.
C.I. Nu ti se pare că ceea ce faceţi este ca o întoarcere la valorile primare, esentiale?
L.R. Da, adevărat, celor ca mine cred că li se pare că ceva nu este în regulă cu societatea de azi şi atunci încearcă să schimbe ceva în bine, judecând cu sufletul, ca şi cum ar fi simţit că a pierdut ceva şi este nevoie să-l găsească, să-l aducă înapoi(…)




Am asistat la un exerciţiu de solidaritate, de acceptare, la o ecuatie din matematica elementara, cu tranzitivitatea dintre generatii si aportul social,  avand ca rezultat egalitatea dintre toate segmentele spre beneficiul comunitatii. Primar si conducatori de institutii, tineri voluntari si, de asemenea, o intreaga societate beneficiara a acestui flux circular, deloc greu, in care toata lumea primeste fara sa ceara.
Forta acestui exemplu al actelor de pionierat umanitar este calea spre evolutia sanatoasa si prosperitatea societatii civile.



@Cristi Iordache


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu