TEHNICI DE SUPER-VIETUIRE

,,Nu exista infern. El este doar imaginea raiului in care cu voie sau fara voie, mutam continuu lucrurile de la locul lor.''

vineri, 27 ianuarie 2012

LA TÂRGOVIŞTE FUNCŢIONEAZĂ CEL MAI PUTERNIC CENTRU “EUROPE DIRECT” DIN ROMÂNIA

LA TÂRGOVIŞTE FUNCŢIONEAZĂ CEL MAI PUTERNIC CENTRU “EUROPE DIRECT” DIN ROMÂNIA

Centrul Europe Direct - Bilanţ 2011

Am fost sprijiniţi de sponsori, de televiziuni, de către cadrele didactice şi mai ales de către primarul Gabriel Boriga şi municipalitate.
Voluntarii sunt responsabili şi au acumulat experienţă, astfel încât am ajuns la momentul în care tinerii pot lucra si în absenţa mea.(Manager proiect- Vlăduţ Andreescu)


Profesor Carmen Vădan, Director al Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa:

„Biblioteca judeţeană se transformă pe zi ce trece. Dorinţa noastră, viziunea de a deveni cel mai important centru cultural-educativ pentru comunitate, nu se poate realiza decât împreună. Dumneavoastră, toţi, puteţi fi mesagerii noştri prin colegii şi prietenii care nu sunt încă implicaţi în activităţi de voluntariat şi care nu au acces la acest serviciu al Bibliotecii Judeţene. Nu trebuie să fim modeşti, pentru că se vede clar că punem suflet şi facem lucruri minunate, de aceea ori de câte ori mergem prin ţară trebuie să vă mărturisesc faptul că ne lăudăm cu acţiunile şi voluntarii noştri.”

Manifestarea s-a desfăşurat într-un cadru festiv la care au fost prezenţi reprezentanţii oficiali ai instituţiei, o parte dintre membrii activi ai centrului şi invitaţi - simpatizanţi ai acestei mişcări comunitare. Atât directorul bibliotecii, doamna Carmen Vădan cât şi managerul de proiect, domnul Vlăduţ Andreescu, au prezidat acest eveniment şi au relaxat atmosfera cu un cuvânt de apropiere.
A urmat un moment muzical cu doi elevi de la Şcoala Populară de Artă a Centrului Judeţean de Cultură, clasa de pian a domnişoarei Andreea Andrei. Este vorba despre două tinere talente: Dore Emil Codruţ, 7 ani şi Bârlog Florin, 5 ani, care au adus la Târgovişte în decurs de un an, opt premii naţionale şi internaţionale.
Evenimentul a continuat cu lectura poeziilor Simonei Dogănoiu. Tânăra a păşit cu această ocazie, în mod oficial printre mânuitorii condeiului. Volumul său de debut, intitulat „Despre noi”, a fost oferit celor prezenţi, iar spre satisfacţia acestui colectiv temerar, domnul Vlădut Andreescu a premiat 40 dintre cei mai activi voluntari. Cu domnia sa aveam să mă întâlnesc la început de an şi să aflu aspecte mai puţin cunoscute publicului larg, referitoare la forma şi acţiunile acestui grup.

Centrul Europe Direct – 2012

Domnule Vlăduţ Andreescu, sunteţi managerul de proiect al Centrului Europe Direct şi metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa. Din punct de vedere statutar, care este poziţia acestui grup cu rădăcini în Uniunea Europeană?

Este un program pe care-l aplică toate ţările Uniunii Europene. Un proiect eligibil ca acesta pe care l-am întocmit noi durează patru ani, cu menţiunea că este necesar să prezentăm câte un proiect viabil pentru fiecare an. Deciziile aparţin Comisiei Europene, Consiliul Judeţean este cofinanţator iar Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa este ordonator secundar.

Care sunt principalele acţiuni ale centrului?

Acţiunile nu sunt limitative, iar unele idei pornesc chiar de la voluntari.
Primul eveniment a fost un spectacol umanitar propus de membrii noştri, care au fost sensibilizaţi de situaţia a opt copii fără posibilităţi materiale. Am fost sprijiniţi de sponsori, de televiziuni, de către cadrele didactice şi mai ales de către primarul Gabriel Boriga şi municipalitate.
Voluntarii sunt responsabili şi au acumulat experienţă, astfel încât am ajuns la momentul în care tinerii pot lucra si în absenţa mea.
Centrul diseminează informaţia şi schimbă totodată informaţia din teritoriu, în speţă, judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre tot felul de materiale informative care ne sunt puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană. Un alt rol al centrului constă în rezolvarea unor nevoi ale comunitaţii. Poţi gasi un partener , să zicem în Italia, atunci când solicitantul are nevoie de o slujbă în zona respectivă. Dacă e nevoie de echivalarea unei diplome pentru o anumită ţară, dacă cineva doreşte să meargă la rude sau trebuie să localizeze o instituţie ori o persoană… În fiecare ţară din Uniunea Europeană avem parteneri pe care îi contactăm şi ei încearcă să găsescă soluţii. De multe ori au venit idei din Uniunea Europeana , dupa cum a fost cazul ultimului proiect pornit din Marea Britanie, pe care noi l-am îmbrăţişat şi am ajutat chiar şi celelalte centre din ţară. Incercăm de asemenea, să sprijinim activitatea bibliotecilor prin materiale informative. În judeţ avem 31 de puncte active ale centrului Europe Direct.

La un volum atât de mare de muncă şi ţinând cont de faptul că implicarea este voluntară, presupun că este nevoie şi de un suport material din exteriorul organizaţiei. Ce sprijin aveţi din partea autorităţilor locale?

Da. Noi am încercat să facem educaţie acolo unde nu toată lumea are acces şi am derulat proiecte cu centrul de reeducare minori Găeşti şi penitenciarul Mărgineni. Primăria Municipiului Târgovişte ne-a pus întotdeauna la dispoziţie mijloacele de transport, indiferent de acţiunea şi locul de desfăşurare. Serviciile municipalităţii au intervenit ca şi parteneri când a fost vorba de ridicarea resturilor menajere în acţiunile noastre de ecologizare în zone precum Priseaca şi Mânăstirea Dealu, cu logistică şi tot felul de materiale, (pensule, vopsele, saci menajeri etc.) cazul Parcului Chindia, apoi spaţii, săli şi echipamente de sonorizare pentru spectacolele umanitare. Primarul Gabriel Boriga a răspuns întotdeauna pozitiv şi s-a implicat alături de noi ori de câte ori a fost nevoie.

Acesta este ultimul an al activităţii Centrului Europe Direct conform proiectului iniţiat în 2009?

Nu ştim. Putem aplica din nou pentru o nouă generaţie. Beneficiarul este Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa, iar Centrul Europe Direct este un serviciu adus comunitaţii judeţene. Dacă Europe Direct şi-ar înceta activitatea, toată baza materială va rămâne bibliotecii dâmboviţene. Acesta este ultimul an şi ne vom concentra asupra lui. Vom vedea dacă vom depune un nou proiect.
Avem 239 de membri şi cel mai mare buget dintre cele 30 de centre din ţară, de aceea si volumul de muncă este mai mare, întrucât acţiunile sunt mai multe. În acest moment suntem cel mai puternic centru “Europe Direct” din Romania.

(Ianuarie 2012 - Interviu realizat la Centrul Europe Direct, cu managerul proiectului, domnul Vlăduţ Andreescu)


Cristi Iordache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu